Verhoging lage btw-tarief van 6% naar 9%

Administratie Support Boxtel

Op 1 januari 2019 wordt (waarschijnlijk) het lage btw-tarief verhoogd van 6% naar 9%.

Op Prinsjesdag is dit door het kabinet bekend gemaakt. Maar, het plan moet nog worden goedgekeurd door de 1e kamer. Naar verwachting zal er medio december gestemd worden hierover. De kans dat het niet doorgaat is niet heel groot en als je wacht tot de uitslag van de stemming bekend wordt gemaakt is het misschien wel erg kort dag voor je.

Heb je dus te maken met dit lage btw tarief dan kun je nu al zaken voorbereiden.

Verhogen van de btw van 6% naar 9% op offertes en facturen:

Als je nu een offerte stuurt, dan moet je  in sommige gevallen al het nieuwe btw-tarief van 9% vermelden. Welk tarief voor jou van toepassing is hangt af van wanneer je betaald wordt. Hoe zit dat precies?

  1. Je wordt betaald in 2019:

Je stuurt nu een offerte voor werk dat je in 2019 gaat doen. En je wordt betaald in 2019. Dan zet je nu al 9 procent op je offerte en straks ook op je factuur

  1. Je wordt betaald in 2018:

Je stuurt nu een offerte voor werk dat je in 2018 of 2019 gaat doen. Je wordt in 2018 nog betaald. Dan zet je nu 6 procent BTW op je offerte en op je factuur.

  1. Je weet nog niet wanneer je betaald wordt:

Als je nu een offerte stuurt voor werk wat je in 2019 gaat doen en nog niet weet wanneer je klant gaat betalen, zet dan 6 procent btw op je offerte en vermeld tevens dat het BTW tarief verhoogd zal worden naar 9 procent als de betaling pas in 2019 komt.

Vanaf 1 januari 2019 moet je 9 procent btw afdragen

Als je diensten of producten nu met 6 procent btw belast zijn dan wordt dat 9 procent vanaf 1 januari 2019.

Bepaal nu dus al of je jouw prijzen per 1 januari 2019 gaat verhogen. In je aangifte voor de btw over het eerste kwartaal 2019 moet je nl. 9 procent btw afdragen. Of je aan particulieren of aan ondernemers levert kan hierin de doorslag geven. Immers, voor ondernemers die de btw kunnen aftrekken maakt het niet zoveel uit dat de BTW verhoogd is. Maar als je aan particulieren levert is je brutowinst lager als je je prijzen niet aanpast en jij wel het verhoogde btw tarief moet afdragen.

De meeste kassasystemen en boekhoudprogramma zullen tijdig een update doorvoeren. Check tijdig of dat in jouw geval ook op gaat.

Heb je nog vragen bel of mail me gerust!