NU zaterdag 14 april: geen cent meer te makken

Administratie Support Boxtel

Steeds meer mensen kunnen de eindjes niet meer aan elkaar knopen. Het neemt zulke grote vormen aan dat ze zelfs geen geld meer hebben voor eten. En dus zijn ze overgeleverd aan de voedselbank. Het gaat niet alleen om mensen die al in de bijstand leven, maar ook juist gezinnen voor wie tot voor kort nog niet zoveel aan de hand was. Vóór de economische crisis.

Want veel mensen met een middeninkomen worden nu geraakt. Hun koophuizen worden bijvoorbeeld minder waard, terwijl ze nog met torenhoge hypotheken, afbetalingen en schulden zitten. En als je dan ook  nog je baan kwijtraakt, dan staat het water je aan de lippen. Juist deze mensen kloppen nu ook aan bij de voedselbank.

De voedselbanken kunnen inmiddels de druk niet meer aan. Alleen al in de eerste drie maanden van 2012 hebben net zoveel mensen zich gemeld voor een voedselpakket als in heel 2011. De welvaart in Nederland lijkt voorbij. Hoe kunnen we de nieuwe armlastigen helpen?

De voedselbanken zitten verlegen om producten die ze aan arme personen en gezinnen uitdelen. Moeten de beterbedeelden een bijdrage gaan leveren zodat iedereen in Nederland fatsoenlijk te eten heeft? Bijvoorbeeld een extra brood kopen bij de supermarkt en dat doneren aan de voedselbank. Kunnen we die solidariteit opbrengen? Of moet iedereen zijn eigen boontjes maar doppen?

Jarenlang hebben we op te grote voet geleefd, nu is het tijd om de broekriem aan te halen. Hebben we het in Nederland eigenlijk wel zo slecht? Waar ligt de grens van de armoede?

NU zaterdag live om 21.10 uur op Nederland 2 vanuit het Geldmuseum in Utrecht: Debat op 2 over armoede in Nederland.