Financiële buffer ZZPér

Administratie Support Boxtel

Bouwsector start experiment met spaarregeling voor zzp’ers

Werkgevers en werknemers in de bouwsectoren starten binnenkort met een proef om een eigen, alomvattende spaarregeling voor zelfstandigen (zzp’ers) op te tuigen.

Dat laat Charles Verhoef, voorzitter van belangenorganisatie Zelfstandigen Bouw (ZBO), aan NU.nl weten.

De regeling is individueel en moet ertoe leiden dat ondernemers een financiële buffer opbouwen. Ze kunnen daar vervolgens alleen aanspraak op maken wanneer er sprake is van een “sociaal risico”.

“Denk aan werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of pensioen”, zegt Verhoef. Met de brede benadering wil hij ook direct het vraagstuk van wel of geen verplichte arbeidsverzekering oplossen.

Vergevorderd stadium

Een belangrijk onderdeel wordt de fiscaalvriendelijke manier van sparen doordat je de inleg kunt aftrekken van je bruto inkomsten. Je betaalt pas belasting wanneer je het bedrag uitkeert.

Bij een ‘gewoon spaarpotje’ op een vrij opneembare spaarrekening moeten particulieren vanaf 25.000 euro vermogensrendementsheffing betalen. Een omstreden belasting omdat de fiscus uitgaat van een bepaalde winst op vermogen, ook als daar helemaal geen sprake van is.

Verhoef: “Er is sprake van een fiscale straf terwijl je met ons plan juist stimuleert om een buffer op te bouwen.”

Volgens de ZBO-voorzitter is er binnen de bouw een breed draagvlak onder werkgevers, werknemers en andere partijen om binnenkort in de sector een experiment met eigen spaarpotten te starten.

De plannen zijn in een “vergevorderd stadium”, zegt Verhoef. Ook in politiek Den Haag staat men volgens de ZBO-voorzitter sympathiek tegenover de plannen.

Wantrouwen

Het initiatief komt voort uit het wantrouwen tegen reguliere pensioenfondsen dat Verhoef bespeurt bij de meeste van de circa 120.000 zelfstandigen in de bouw.

Door de constante stroom slechte berichten over het niet meestijgen met de prijzen (indexeren) of zelfs korten van pensioenen is er bij deze zzp’ers weinig animo om zich aan te sluiten bij een fonds.

Bovendien heeft Zelfstandigen Bouw slechte ervaringen met pensioenverplichtingen voor zzp’ers. De zelfstandige schilders in de branche moeten zich aansluiten bij pensioenfonds BPF, dit tot ongenoegen van de belangenclub.

Zelfstandigen Bouw daagt het fonds zelfs voor de rechter om deze verplichting ongedaan te krijgen.