Ondernemer voor BTW en/of IB?

Administratie Support Boxtel

Ondernemer voor de Omzetbelasting en Inkomstenbelasting, of toch niet?

Als je je inschrijft in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel wordt je ook meteen aangemeld bij de Belastingdienst. De belastingdienst beoordeelt of je ondernemer bent voor de BTW èn of je ook ondernemer bent voor de Inkomstenbelasting. Het is heel goed mogelijk dat je wel als ondernemer wordt gezien voor de BTW maar niet voor de Inkomstenbelasting. Hieronder leg ik uit hoe het zit.

BTW

Als ondernemer ben je meestal ondernemer voor de btw. Deze zgn. Belasting over de Toegevoegde Waarde wordt ook wel Omzetbelasting genoemd. Als ondernemer breng je de BTW bovenop de prijs van je product of dienst in rekening bij je klant.

Na je inschrijving bij de Kamer van Koophandel ontvang je een brief van de Belastingdienst waarin staat of je ondernemer bent voor de BTW. De aangifte doe je digitaal op de site van de Belastingdienst. Je krijgt hiervoor een gebruikersnaam en wachtwoord.

Op de BTW die je in rekening hebt gebracht bij je klanten en die je moet afdragen, breng je de btw op je gemaakte kosten in mindering. Het verschil draag je af of krijg je terug. Ben je een starter? Bewaar dan alle bonnen van de kosten en investeringen die je voor je inschrijving hebt gemaakt. Deze mag je ook aftrekken.

Inkomstenbelasting (IB)

Na je inschrijving in het Handelsregister ontvang je bericht van de Belastingdienst of zij je zien als ondernemer voor de Inkomstenbelasting. Er wordt dan gekeken naar o.a. de investering in tijd en geld, het aantal klanten en de risico’s die je als ondernemer loopt. Het kan dus zomaar zijn dat je wel ondernemer bent voor de BTW maar (nog) niet voor de IB.

Op de site van de Belastingdienst staat en handige ondernemerscheck zodat je snel een indicatie hebt of je ook ondernemer van de inkomstenbelasting bent. Dat kan heel belangrijk zijn voor de (ondernemers)aftrekposten waar je recht op hebt.

belastingdienst – ondernemerscheck

Wordt je na je inschrijving in het Handelsregister niet gezien als ondernemer voor de IB maar voldoe je wel aan de voorwaarden dan kun je ook aangifte doen als ondernemer. Raadpleeg je belastingadviseur!

Vragen? Bel of mail me. Ik help je graag!