Eindejaarstips 2018

Administratie Support Boxtel

Eindejaarstips 2018 voor de zelfstandige ondernemer (ZZP/eenmanszaak)

Het boekjaar 2018 is weer bijna teneinde. Hierbij geef ik je nog een aantal tips voor 2018.

Verhoging laag BTW tarief:

Het lage BTW tarief gaat van 6% naar 9%. Veel diensten en producten worden duurder en met name bij onderhoud aan je woning kan dat veel duurder uitpakken. Probeer om goederen en diensten in 2018 nog te kopen.

KOR (Kleine ondernemersregeling:

Als je op jaarbasis niet meer dan € 1883,= aan BTW verschuldigd bent (na aftrek van de voorbelasting, dan kom je in aanmerking voor de KOR. Deze vermindering is zelfs 100% als je op jaarbasis niet meer dan € 1.345,= aan BTW verschuldigd bent.

(De KOR wordt in 2020 gewijzigd. De nieuwe regeling gaat uit van de omzet, en wel van een omzetgrens van € 20.000,=.)

Let op: het bedrag dat je als gevolg van de KOR niet hoeft af te dragen is wel een extra opbrengst in de winst.

Bewaartermijn administratie:

Ik kom het helaas nog regelmatig tegen dat ondernemers hun administratie niet goed bewaren.

De administratie moet 7 jaar bewaard worden. (en soms nog zelfs langer) Hulp nodig? Vraag de gratis wegwijzer voor ondernemers aan met tips voor het inrichten van je zakelijke administratie.

Zakelijke auto en privégebruik:

Als je een zakelijke auto ook privé gebruikt dan moet je bij de laatste BTW aangifte van het jaar een correctie toepassen voor de BTW. Deze correctie wordt bepaald aan de hand van je kilometerregistratie. Heb je je geen kilometerregistratie dan is de correctie in principe 2,8% van de catalogusprijs (incl. BPM en BTW).

Brandstofbetalingen zakelijke auto:

Je mag de BTW over onderhoud en gebruik van de zakelijke auto in aftrek brengen (voor zover de auto wordt gebruikt voor belaste omzet). Dus ook BTW op de brandstof. Zorg wel dat je kunt aantonen dat je de brandstof ook zelf betaald hebt. Bij contante betalingen is het niet altijd duidelijk wie de betaler is. Betaal daarom bij voorkeur met een bankpas, creditcard of tankpas.

Controle BTW aangiften:

Het kan voorkomen dat je aan het einde van het jaar constateert dat de BTW niet helemaal juist is verwerkt in de aangiften. Bij een verschil van minder dan 1000 euro mag je dit in de eerstvolgende aangifte omzetbelasting meenemen. Is het verschil groter dan dien je een (digitaal) suppletieformulier in te vullen.

Ondernemersaftrekken:

Als je voldoet aan het urencriteria voor ondernemersaftrekken zijn er voor 2018 de volgende mogelijkheden:

Fiscale Oudedagsreserve (FOR):

Het woord zegt het al: sparen voor je oude dag. Bij voldoende Eigen Vermogen mag je een deel van de winst toevoegen aan je oudedagsreserve. Hiermee wordt de winst verlaagd en betaal je nu minder belasting. In 2018 bedraagt de toevoeging 9,44% van de winst tot een maximum van € 8.775,=

De FOR zorgt voor uitstel van de belastingheffing want op het moment dat je stopt met je onderneming moet je alsnog belasting betalen.

Zelfstandigenaftrek                                           €    7.280,=

Startersaftrek                                                   €    2.123,= (max 3 keer in 5 jaar)

Speur- en ontwikkelingswerk                              € 12.623,=      evt. verhoogd met startersaftrek van                  €   6.315,=

Meewerkaftrek: % is afh. van de winst en bij minimaal 525 uur

Startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid        min €  4.000,=  (max 3 keer in jaar, bedrag loopt af)

Kleinschaligsheidsinvesteringsaftrek (KIA):                    afhankelijk van het totaal van je investeringen (min. € 2.301 en max € 314.673,=) en onder voorwaarden.

Voorlopige aanslag

Als je al een voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2018 hebt ontvangen maar je verwacht een hogere winst voor 2018 kun je belastingrente voorkomen. Door voor 1 mei 2019 aangifte te (laten) doen, of voor 1 juli 2019 een nieuwe voorlopige aanslag aan te vragen. Je hoeft nl. pas rente te betalen vanaf 1 juli 2019.

Grote uitgaven in 2019

Je mag onder voorwaarden een voorziening treffen en zo kun je ook je winst in 2018 al verlagen

Voor meer informatie of hulp bij bovenstaande tips of vragen over andere fiscale zaken kun je geheel vrijblijvend contact opnemen. Ik help je graag!