Eindejaarstips 2017

Administratie Support Boxtel

Eindejaarstips 2017 voor de zelfstandige ondernemer (ZZP/eenmanszaak)

Het boekjaar 2017 is weer bijna teneinde. Hierbij geef ik je nog een aantal tips voor 2017.

Bewaartermijn administratie:

Ik kom het helaas nog regelmatig tegen dat ondernemers hun administratie niet goed bewaren.

De administratie moet 7 jaar bewaard worden. (en soms nog zelfs langer) Hulp nodig? Vraag de gratis wegwijzer voor ondernemers aan met tips voor het inrichten van je zakelijke administratie.

Zakelijke auto en privégebruik:

Als je een zakelijke auto ook privé gebruikt dan moet je bij de laatste BTW aangifte van het jaar een correctie toepassen voor de BTW. Deze correctie wordt bepaald aan de hand van je kilometerregistratie. Heb je je geen kilometerregistratie dan is de correctie in principe 2,8% van de catalogusprijs (incl. BPM en BTW).

Brandstofbetalingen zakelijke auto:

Je mag de BTW over onderhoud en gebruik van de zakelijke auto in aftrek brengen (voor zover de auto wordt gebruikt voor belaste omzet). Dus ook BTW op de brandstof. Zorg wel dat je kunt aantonen dat je de brandstof ook zelf betaald hebt. Bij contante betalingen is het niet altijd duidelijk wie de betaler is. Betaal daarom bij voorkeur met een bankpas, creditcard of tankpas.

Controle BTW aangiften:

Het kan voorkomen dat je aan het einde van het jaar constateert dat de BTW niet helemaal juist is verwerkt in de aangiften. Bij een verschil van minder dan 1000 euro mag je dit in de eerstvolgende aangifte omzetbelasting meenemen. Is het verschil groter dan dien je een (digitaal) suppletieformulier in te vullen.

Ondernemersaftrekken:

Als je voldoet aan het urencriteria voor ondernemersaftrekken zijn er voor 2017 de volgende mogelijkheden:

Fiscale Oudedagsreserve (FOR):

Het woord zegt het al: sparen voor je oude dag. Bij voldoende Eigen Vermogen mag je een deel van de winst toevoegen aan je oudedagsreserve. Hiermee wordt de winst verlaagd en betaal je nu minder belasting. In 2017 bedraagt de toevoeging 9,8% van de winst tot een maximum van € 8.774,=

De FOR zorgt voor uitstel van de belastingheffing want op het moment dat je stopt met je onderneming moet je alsnog belasting betalen.

Zelfstandigenaftrek: €    7.280,=

Startersaftrek: €    2.123,= (max 3 keer in 5 jaar)

Speur- en ontwikkelingswerk: € 12.522,= evt. verhoogd met startersaftrek van €   6.264,=

Meewerkaftrek: % is afh. van de winst en bij minimaal 525 uur

Startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid: min €  4.000,= (max 3 keer in jaar, bedrag loopt af)

Kleinschaligsheidsinvesteringsaftrek (KIA): afhankelijk van het totaal van je investeringen (min. € 2.300 en max € 311.243,=) en onder voorwaarden.

Voorlopige aanslag

Als je al een voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2017 hebt ontvangen maar je verwacht een hogere winst voor 2017 kun je belastingrente voorkomen. Door voor 1 mei 2018 aangifte te (laten) doen, of voor 1 juli 2018 een nieuwe voorlopige aanslag aan te vragen. Je hoeft nl. pas rente te betalen vanaf 1 juli 2018.

Grote uitgaven in 2018

Je mag onder voorwaarden een voorziening treffen en zo kun je ook je winst in 2017 al verlagen.

Voor meer informatie of hulp bij bovenstaande tips of vragen over andere fiscale zaken kun je geheel vrijblijvend contact opnemen. Ik help je graag!