Auto van de zaak. BTW en Bijtelling

Administratie Support Boxtel

Ik krijg heel veel vragen over de auto van de zaak. Hoe zit het met de BTW en de bijtelling?

Ik zet de belangrijkste regels hier voor je op een rij.

Zakelijk of privé?

Bij de aanschaf van een auto heb je de keus om de auto op de zaak te zetten of dat je deze privé houdt en de zakelijke kilometers doorrekent aan je bedrijf. Wat in jouw geval fiscaal het gunstigste is (dus met andere woorden je het minste belasting betaald) hangt af van een aantal factoren. Denk aan de cataloguswaarde, aantal kilometers zakelijk en privé, kosten van onderhoud en brandstof enz. Ik heb een handig rekenprogramma waarmee ik makkelijk voor je kan uitrekenen wat voor jou het meeste voordelig is.

BTW

Alle BTW op alle autokosten mag je, indien de auto voor minimaal 10% zakelijk wordt gebruikt, als voorbelasting worden meegenomen in je BTW aangifte. Dat geldt ook als je de auto privé houdt en de kilometers doorrekent aan je bedrijf.

Aan het eind van het jaar moet je wel een correctie maken en BTW betalen over eventueel privégebruik van de auto. Dat kan op 2 manieren:

1 rittenadministratie: als je een sluitende rittenadministratie hebt bepaalt de verhouding tussen zakelijk gereden kilometers en privé kilometers het bedrag aan btw dat je moet betalen. Je betaalt dus btw over het werkelijke privégebruik.

2 Geen rittenadministratie: als je geen kilometerregistratie bijhoudt geldt een vast percentage van de catalogusprijs incl. BPM en BTW, en wel:

Hebt je géén btw afgetrokken toen je de auto kocht? Dan is het percentage 1,5%.

Hebt je wél btw afgetrokken toen je de auto kocht? Dan is het percentage 2,7%.

Dat percentage geldt voor 5 jaar. En die periode start in het jaar dat je de auto voor het eerst gebruikt. Daarna neem je 1,5%.

Het bedrag dat je berekent met het percentage, is de btw die je betaalt over het privégebruik. En die btw betaal je bij je laatste aangifte over het jaar.

De catalogusprijs kan afwijken van de aanschafprijs!

Let wel op: Is jouw omzet vrijgesteld van BTW dan is dit niet mogelijk!

Inkomstenbelasting/bijtelling

Als je de auto privé houdt en de zakelijke kilometers doorrekent aan je bedrijf heb je uiteraard geen bijtelling. Is de auto zakelijk en rijdt je meer dan 500 kilometer privé op jaarbasis dan moet je een bedrag bij je inkomen optellen, de zgn. bijtelling. Hierover betaal je dan inkomstenbelasting. De hoogte van deze bijtelling gaat automatisch in de aangifte en is een percentage van de catalogusprijs en afhankelijk van de uitstoot CO2 in gram per kilometer van de auto. (min 4% en max 25%)

Let op! Voor auto’s ouder dan 15 jaar geldt een andere regel. De bijtelling bedraagt dan 35% over de waarde in het economische verkeer, dus de huidige waarde en niet de cataloguswaarde.

Wil je precies weten hoe het met jou en je auto zit? Bel of mail voor meer info of advies!